7 Şubat 2014 Cuma

Sanallaştırma Nedir?

Elimizde mevcut bulunan fiziksel sunucuların daha verimli hale getirmek ve donanımından tam istifade edebilmesini sağlayan, donanımdan ve yazılımdan bağımsız olabilmesine imkan veren, bütçe dostu bir yazılım türüdür. İşlevlerine göre Sistem Sanal makinası ve Proses Sanal makinası olmak üzere ikiye ayrılır.

Sistem Sanal Makinası: Burada her bir makina fiziksel donanımı paylaşımlı olarak kullanır. Her sanal makina kendi işletim sistemine sahip ve bir yazılım arayüzü ile donanımsal paylaşımlar ayarlanır. Bu tip sanal makinalar donanımsal seviyede çalışabildiği gibi işletim sistemi üzerinde kurulu, işletim sistemi kaynakları üzerinde de çalışabilir.

Proses Sanal Makina: Bu tip sanal makinalar işletim sistemi üzerinde bir modül olarak çalışır. Tek bir işletim, çalışmanın yapılmasını sağlar. Java ve .NET platformları buna örnek teşkil edebilir.

Sanallaştırma ile ne elde ederiz:
- Sunucu kapasitesini en iyi verimde kullanmamıza olanak sağlar.
- İhtiyaç duyulması anında hızlı bir şekilde yeni bir sunucu oluşturulabilir.
- Ekonomiktir. Kuruluşun ölçeğine göre %50'e varan donanım maliyetini düşürür.
- İhtiyaç durumunda test yada yazılım geliştirmek için bilgisayar yada sunucu oluşturulabilir.
- Kurulum ve bakım giderlerini büyük ölçüde azaltır.
- Sorun oluşması durumunda sanal sunucular çok hızlı bir şekilde yeniden çalışması sağlanır.
- Merkezi kontrol sağlanmış olur. Sistem tek bir noktadan yönetilir.
- Sanal işletim sistemi altında oluşturulmuş olan herhangi bir uygulama, yeni bir sanal bilgisayra geçiş yapılacaksa  eğer sanal makina durdurulur,  uygulama dosyaları yeni sanal makinaya kopyalanır ve çalıştırılması yeterli olur.

Sanallaştırmada Kullanılabilecek Yazılımlar: Bu işlemler için açık kaynak kodlu olan ve herhangi bir lisans ücreti olmayan yazılımlar kullanılabileceği gibi lisanslı uygulamalar da kullanılabilir.

Açık kaynak kodlu yazılımlara örnek vermek gerekirse: VirtualBox, Xen, Bosch, CoLinux, Hercules Emulator, KVM, LilyVM örnek gösterilebilir.

Ticari, lisanslı olanlara örnek vermemiz gerekirse: vmWare, Microsoft VirtualPC, VM/CMS, Paralels Workstation, SVISTA, Trango gibi...

Bursa Teknik PC
CEP :0 535 632 36 15
Editör: ihacıoğlu 
info@bursateknikpc.com

0 yorum:

Yorum Gönder