25 Ocak 2014 Cumartesi

Niçin SSD Disk Tercih Etmeliyiz?

      Niçin SSD disk tercih etmeliyize geçmeden önce nedir bu SSD disk ona bir bakalım. SSD kelimesi 'Solid State Disk' kelimelerinin baş harflerinden ileri gelir. Türkçeye çevirdiğimizde Katı Hal Diskleri anlamına gelir. Bu disklerde mekanik aksam yoktur. Dolayısı ile daha sezsiz,daha hızlı çalışır. Isınma sorunu gözlenmez. Daha uzun ömürlü olurlar.

Resimden de görebileceğiniz gibi HDD ve SSD disklerin iç yapıları birbirinden çok farklı.

SSD Disk'lerin Avantajları:
- HDD'ye göre daha hızlı çalışırlar.
- HDD'den daha sezsizdirler. Hatta hiç ses çıkartmazlar.
- Daha az güç tüketirler. 
- Daha az ısınırlar.
- Daha uzun ömürlüdürler.
- Mekanik aksam olmadığından dolayı dışarıdan gelecek darbelerden daha az etkilenirler.
- Mekanik aksam olmadığından bir veriye erişmeye çalıştığınızda hemen cevap verirler. HDD'de olduğu gibi motorun dönmesi, kafanın veriyi bulması ve okuması arızanda kaybolan zaman kaybı burada görülmez.
- Ağırlıkları 2.5'' ve 3.5'' disklerden çok daha hafiftir.


SSD Disk'lerin Dezavantajları:
- Fiyatı. Eskiye göre daha ucuzlayan SSD diskler hala fiyatları çok yüksek olmakla birlikte pazarda yaygın bir şekilde bulunabilmektedir.

Kapasite olarak nasıl bir SSD seçmeliyiz?
Pazarda 60GB, 128GB, 256GB ve 500GB kapasitesinde olan disklerden yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Tabi burada kapasite arttıkça fiyatlar da yükselmektedir. Burada önemli olan SSD disk almadan önce ne için kullanmak istediğimize karar vermemiz. Depolama amaçlı kullanmak için SSD disklerin fiyatı hala çok yüksek.

Bilgisayarınıza hız katmak ve performans artırmak için 60GB'lık bir SSD disk seçebilir. Buraya sadece işletim sistemini ve kullanmak istediğiniz en önemli programları kurabilirsiniz. Eski nesil ikinci harddiske de verilerinizi depolayabilirsiniz. Bu şekilde daha uygun fiyata hem hız hem de depolama yapmış olabilirsiniz.

Peki bilgisayarınızda sadece tek HDD takma yuvası var ise, ikinci bir HDD takamıyorsanız ne yapmanız gerekiyor. O zaman burada yer alan yazımızı okumanızı tavsiye edebilirim.

Son olarak;
SSD disk almaya karar verirsek ne için kullanacağımızı, SATA III bağlantı arayüzüne sahip olmasını ve Sandforce ve marvell kontrolcülere sahip olmasına dikkat etmeli. Bu cihazlar için biçilen garanti süresi 3 yıl olmakla birlikte 5 yıl garanti veren firmalar da bulunmaktadır.

Bursa Teknik PC
CEP :0 535 632 36 15
Editör: ihacıoğlu 
info@bursateknikpc.com

0 yorum:

Yorum Gönder