20 Kasım 2012 Salı

Notebook: Görüntü Birimi Arızası - LCD Ekran Arızası

LCD ekran arızalarında en çok rastlanılan durum düşme veya çarpma sunucunda LCD panelin kırılmasıdır. İki ekran türü vardır. Daha eski bir teknoloji olan LCD ve yeni nesil LED ekranlar. Led ekranlarda, diğer bir tabirle OLED ekranlarda LCD ekranlara nazaran floresan veya inverter bulunmaz.  Burada ekran aydınlatmayı led hücreler homejen olarak yaparlar.



OLED ekranlar ilk piyasaya çıktıklarında LCD ekranlara nazaran daha pahalıydı. Günümüzde yaygın bir şekilde kullanıldığı için LCD ekranlar ile aralarında çok bir fiyat farkı kalmamıştır.

Arızalanan ekran ister LCD olsun ister OLED olsun arızalanması durumunda değişime gidilir ve bu şekilde sorun giderilir. Notebooklar taşınabilir cihazlar olduğu için taşıma esnasında darbelerden veya düşürmelerden ilk kırılan parçalar genelde ekranlar veya menteşelerdir.

Ekranın kırılması, ortasında çizgi çıkması, ekranın kayması durumunda yapılacak işlem ekranın yenisi ile değiştirmektir. Burada önemli bir ayrıntı eğer ekranda sönük görüntü varsa o ekranın floresanlarından kaynaklanabilir. Bu durumda ekran floresanını değiştirmek yeterli olur. Ekranın tümünü değiştirmeye gerek yoktur.

Bursa Teknik PC
CEP :0 535 632 36 15
Editör: ihacıoğlu 
info@bursateknikpc.com

0 yorum:

Yorum Gönder